Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Tjänstepension - din pension från jobbet

De flesta arbetsgivare erbjuder sina anställda tjänstepension. Den är en viktig del av pensionen så om du inte vet om du får tjänstepension - fråga. På minPension.se kan du se hur mycket du hittills har tjänat in till din pension.

Diagram på pensionens tre delar staten, jobbet och eget sparande. Diagrammet visar att  70 procent av pensionen kommer från staten och jobbet.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepensionen är din pension från jobbet. Enligt Pensionsmyndigheten beräknas 9 av 10 anställda få tjänstepension. Den finns två olika varianter av tjänstepension - avtalspension, som är kollektivavtalad, och individuell tjänstepension.

Pensionen från jobbet

Avtalspension – kollektivavtalad tjänstepension

Tjänstepension som är kollektivavtalad kallas för avtalspension. Villkoren bestäms i pensionsavtal mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Vilket avtal som gäller dig styrs av vilken bransch eller fackförbund din arbetsgivare tillhör - inte vilken fackförening du är medlem i.

Individuell tjänstepension från jobbet

Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du ändå få tjänstepension. I detta fall kallas det individuell tjänstepension och det är du och din arbetsgivare som sätter villkoren.

Tips och mer information

Vad påverkar tjänstepensionens storlek?

  • Hur mycket pengar som har betalats in.
  • Hur stor avkastning du får på dina pengar.
  • Försäkringsbolagens avgifter för att förvalta din pengar.
  • Under hur lång tid du vill att pensionen ska betalas ut.

Se ditt sparande i Mina försäkringar

Som kund hos Swedbank Försäkring kan du logga in i vår försäkringsportal och bland annat byta fonder och få information om dina sparandeförsäkringar. Portalen är främst till för dig som inte är kund i Swedbank eller sparbankerna och inte har vår app eller internetbank.

Tips och information

Vi bad vår seniora analytiker förklarar hur tjänstepension fungerar.

Är det snart dags att börja ta ut tjänstepension?

Tjänstepension och trygghetsförsäkringar företag

Trygga pensionen med tjänstepension för dig och dina anställda. Vi har även anpassade försäkringslösningar så att du kan vara rustad för det oväntade.