Hoppa till textinnehållet

Vilken risk passar dig och ditt sparande?

När du sparar pengar på ett sparkonto så får du en ränta och när du köper aktier eller fonder så får du en avkastning. Den stora skillnaden är att avkastningen på aktier och fonder inte är förutbestämd som den är på ett sparkonto, utan den varierar, upp och ner, beroende på hur det går för företagen i aktien eller fonden. 

Ett sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin upp till ett belopp som motsvarar högst 1.050.000 kronor.

Vad är risk?

Med risk menar vi både möjlighet att dina sparpengar ökar i värde (det vi kallar avkastning) men också risken att förlora avkastningen eller i värsta fall en del av ditt sparande. Därför är det viktigt att välja en risknivå som känns rätt för dig.

Kopplingen mellan risk och avkastning

Utan att ta en viss risk är det svårt att få sparpengarna att växa särskilt mycket. Grundprincipen som gäller för sparande i aktier och fonder är kopplingen mellan risk och avkastning:

  • Ett sparande med lägre risk ger normalt lägre förväntad avkastning. 
  • Ett sparande med högre risk ger möjlighet till högre förväntad avkastning.
  • Oavsett lägre eller högre risk så kan ett sparande som innefattar risk innebära att det du har sparat minskar i värde.

Med hög risk kommer ditt sparande att åka upp och ner i värde över tiden. Men tänk på att du faktiskt varken har förlorat eller tjänat några pengar förens du väljer att sälja dina aktier eller fonder. Däremot är det olyckligt om du behöver sälja just när värdet är på en lägre nivå. Sparar du på lite längre sikt brukar svängningarna jämna ut sig, och risken att dina besparingar är värda mindre den dagen du behöver de minskar.

Innan du börjar spara, fundera på vilken risk du vill ta:

  • Försök tänka dig in i situationen att värdet på ditt sparande kan variera mycket – hur reagerar du om det plötsligt minskar? 
  • Är jag försiktig eller söker jag så mycket avkastning som möjligt? Vilken risknivå känner jag mig bekväm med? 
  • Vad ska jag spara till? Kan jag avvara pengarna eller behöver jag vara helt säker på att de finns kvar när jag behöver dem?
  • Behöver jag pengarna om två år? Eller är det pengar jag tänker att jag ska använda som pensionär?
Illustration: Tips

När du behöver pengarna påverkar vilken risk du kan ta

Du bör utgå från hur låg eller hög risk du vill ta men också när du ska använda dina pengar. Det vill säga det kan vara bra att dela upp sparandet beroende på när det ska användas, eftersom det då blir lättare att välja vilka sparformer du ska spara i. Ju längre tid du vill spara, desto högre risk kan du ta. Skulle du däremot vilja spara på en kortare tidsperiod kan det vara en bra idé ta lägre risk i ditt sparande.

Jag behöver pengarna om mer än 10 år Spara till pension eller barn

Ingen vet om historien upprepar sig men på långa spartider har aktiemarknaden oftast givit högre avkastning än räntesparande. Detta då man ofta har råd att låta värdet gå upp och ned över tid, mot att man förhoppningsvis, får en högre avkastning i slutändan. Vanligtvis rekommenderar man därför att det långsiktiga sparandet kan bestå av enbart aktier eller aktiefonder.

Mer information