Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Viktigt för företaget att buffertspara

De företagare som har utrymme i sin kassa att bygga upp en sparbuffert gör klokt i att göra så för att ha större utrymme för oförutsedda händelser.

Fyra personer sitter och äter och pratar på en restaurang

Coronapandemin har drabbat många företagare på olika sätt. För de som ändå har möjlighet till ett buffertsparande, är det ett bra skydd.

Tanken med ett buffertsparande är att du ska kunna tillgång till pengarna snabbt om det oförutsedda händer, att du enkelt kan täcka icke-planerade utgifter eller plötsliga dalar i dina intäkter.

Bufferten beror på hur stor verksamhet du har. Ett byggbolag som omsätter 10 miljoner behöver kanske en buffert på trehundratusen till femhundratusen kronor. För en mindre konsultverksamhet kanske det räcker med 50 000 kr

Spara med låg risk

Eftersom kapitalet ska vara lätt att ta ut när som helst, bör buffertsparandet ske i ett sparande med låg risk. 

Bäst att månadsspara

Bygger du upp din sparbuffert genom månadsvisa insättningar minskar du risken att köpa ”vid fel tillfälle” – inköpstillfällena fördelar sig jämt över upp- och nedgångar. 

Se över övriga trygghetslösningar

Se över dina övriga trygghetslösningar att till exempel gå med i A-kassan är en billig försäkring.

Enskild firma eller aktiebolag?

Har du ett aktiebolag kan du spara i en kapitalförsäkring och göra månadsvisa insättningar. Pengarna kan inte tas ut första året.

Driver du enskild firma kan du endast placera företagets pengar på bankkonton.

*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser finns att hämta hos din återförsäljare eller på spara.swedbank.se/app/fondlista/fonder.

Sparkonton för företag

På ett sparkonto kan företagets pengar växa tryggt. Vilket konto som passar bäst beror på placeringens storlek och hur länge pengarna kan avvaras.

Vitsen med buffertsparande

 • Sårbarheten minskar när du kan hantera oförutsedda utgifter och tillfälliga svackor.
 • Du minskar risken att tvingas ta dyra krediter och lån.
 • På ett enkelt sätt ger du dig själv och företaget en trygghet.

Andra läser också om

 • Försäkringsguide för företagare

  Att planera för pension, sjukdom och olycka kanske inte är egenföretagarens högsta dröm. Men ett trygghetspaket på plats kan vara livsavgörande! 

  Tips på försäkringar för företagare
 • Så tryggar du som företagare din pension

  Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men många vet inte hur pensionssystemet fungerar. Och den okunskapen riskerar att leda till att många företagare får små marginaler som pensionärer.

  Trygga din pension som företagare