Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Bodelning och bodelningsavtal – så funkar det

Som gift har du rätt till hälften av era gemensamma tillgångar vid en bodelning om ni inte har ett äktenskapsförord där ni till uppgett "enskild egendom". Är du sambo gäller andra regler, men genom aktiva val går det ändå att skapa en ekonomisk trygghet.

Woman holding a ladder outside her apartment

Vad är bodelning?

En bodelning är när du och din partner delar upp er egendom mellan er. Den kan göras mellan gifta eller sambos vid skilsmässa, separation eller dödsfall. Ni kan även göra en bodelning medan ni är gifta. 

Om ni inte kommer överens kan tingsrätten kan utse en bodelningsförrättare. Bodelning behöver inte ske om ni bara har enskild egendom och ingen av er begär att få ta över bostad eller bohag från den andre.

Vad är ett bodelningsavtal?

Värderingen och uppdelningen av tillgångar görs i ett bodelningsavtal. Ett sådant är bra att ha även om ni är överens och endast har begränsade tillgångar, eftersom man har rätt att kräva bodelning långt i efterhand. Då kan den ekonomiska situationen se annorlunda ut och ni kanske inte längre är överens om hur en uppdelning ska göras.

Vid en skilsmässa sätter bodelningsavtalet punkt för er ekonomiska förbindelse, rent juridiskt, och visar vem som ska ha vad. Dessutom kräver banken för det mesta ett bodelningsavtal för att ni ska ha möjlighet att ta nya bolån.

Olika typer av bodelning

Olika bodelning för gifta och sambos

När det gäller en skilsmässa för gifta eller en separation för sambos, gör juridiken skillnad när det gäller bodelningen.

– En skillnad är att när ett par separerar eller skiljer sig har man som gift, som huvudregel, rätt till hälften av alla gemensamma tillgångar, även det som var och en ägde innan giftermålet. Det kallas giftorätt som man i och för sig kan avtala bort genom ett äktenskapsförord, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

I ett äktenskapsförord kommer man överens om vad som är "enskild egendom" och då kommer den egendomen inte att ingå i bodelning.

När det gäller en separation där ni är sambos så har ni bara rätt till hälften av bostad och bohag som införskaffats gemensamt, enligt Sambolagen. Vill ni ha det på ett annat sätt så behöver ni skriva ett samboavtal.

Bodelning skilsmässa - om ni är gifta

Vid en bodelning i samband med skilsmässa så utgår ni från vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.

Ofta är det svårt att veta hur man ska göra och var man ska börja, till exempel när man ska fylla i en skilsmässoansökan. Här går vi igenom några av stegen.

  1. Ansök om äktenskapsskillnad
    Skicka in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten när ni har bestämt er för att skiljas.
  2. Förbered bodelningsavtal
    Ni behöver inte vänta på svar på er äktenskapsskillnad för att upprätta ett bodelningsavtal utan det kan ni göra så snart ansökan är registrerad hos tingsrätten. Ett bodelningsavtal är en förteckning över vad ni äger och vilka skulder ni har. Det är i bodelningsavtalet ni delar upp egendomen mellan er. Till exempel regleras ägandet av bostaden alltid i ett bodelningsavtal som därmed fungerar som en överlåtelsehandling som bland annat behöver visas för:
  • Lantmäteriet om en av er tar över en villa eller mark.
  • Bostadsrättsföreningen om en av er tar över bostadsrätten ni bor i.
  • Banken om en av er ska ta över lånen på er bostad.

Vem får vad vid en bodelning?

  • Börja med att lista allt ni äger, undantaget är personliga föremål och egendom som är enskild genom äktenskapsförord, villkor i testamente eller gåvobrev.
  • Dra dina skulder från värdet av det du äger.
  • Lägg ihop era värden och delar beloppet lika. Det är endast överskottet ni delar på, inte eventuella skulder och lån.
  • Bestäm vem som ska få vad. Du har i första hand rätt att få dina egna saker och kan ge mellanskillnaden i pengar till den andre. Om du ska överta en bostad måste du ofta även överta de bolån som finns. Det är viktigt att banken godkänt att du tar över lånen innan bodelningsavtalet skrivs på.
  • Skriv under bodelningsavtalet.

Bodelning separation - om ni är sambos

Om bodelningen gäller ett samboförhållande är det den dag som samboförhållandet upphörde.

Som sambo har man enbart rätt till hälften av bostad och bohag som införskaffats gemensamt, alltså inte till det som var och en fått eller köpt för eget bruk, säger Madelén.

Det betyder att om den ena parten har flyttat in hos den andra för att bli sambo, så har man inte rätt till del i bostaden vid en separation. För bohag, som till exempel möbler, gäller att det som införskaffats för att användas gemensamt delas lika vid en separation.

– Det spelar ingen roll om den ena parten har betalat mer än den andra, det delas ändå lika. Därför är det bra om man betalar hälften var på de större utgifterna, säger Madelén.

Som sambos kan man skriva ett samboavtal, där man avtalar bort sambolagen. Där man istället kommer överens om hur bostad och bohag ska fördelas.

Även för sambos som separerar är det viktigt att upprätta ett bodelningsavtal som redogör vem som ska ha vad. Avtalet ska skrivas inom ett år efter separationen. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån.

Personförsäkring

Arbetslöshet, olycksfall, eller sjukdom kan drabba alla, men med rätt försäkring tryggar du ekonomin för dig och din familj. Var förberedd om det oförutsedda händer.

Andra läste också

  • Äktenskapsförord

    Ska du och din partner gifta er? Att tänka på att göra slut när man precis ska gifta sig kan kännas konstigt. Men om ni skriver ett äktenskapsförord redan nu så bestämmer ni själva hur ni vill ha det och det blir tydligt om ni skulle skilja er senare.

    Äktenskapsförord
  • Samboavtal och sambolagen - detta gäller

    Enligt sambolagen delar ni som sambos lika på gemensamt boende och bohag om ni skulle separera. Om ni vill ha det på ett annat sätt så skriver ni ett samboavtal

    Samboavtal och sambolagen
  • Arvsrätt och arvsklasser

    Det finns flera faktorer som påverkar hur ditt arv fördelas och många ställer sig frågan – vem ärver mig?  Läs mer om arvsrätt, arvsklasser och hur olika arvsordningar kan se ut när inget testamente finns.

    Arvsrätt och arvsklasser