Hoppa till textinnehållet

Sörmlands Sparbanks historia

Idén om en bank som främjar sparande och verkar för en positiv utveckling i det lokala samhället föddes för mer än 200 år sedan. Sörmlands Sparbank lever fortfarande med sund ekonomi och engagemang för lokalsamhället som grundbultar i allt vi gör.

Sparbanksrörelsen

Den första sparbanken startades 1810 i Skottland. Idén var att göra det möjligt också för fattiga människor att spara de slantar de kunde och se dem växa. Om verksamheten gav ett överskott skulle det gå tillbaka till människorna i bygden genom välgörenhet av olika slag. Konceptet spred sig snabbt ut i Europa och tio år senare öppnade den första svenska sparbanken i Göteborg. Idag finns det 60 fristående sparbanker i hela Sverige.

Vår historia började 1832

1832 bildades Nyköpings Sparbank, tätt följd av Oppunda Sparbank 1850. De två bankerna slogs samman 1991 under namnet Sparbanken Sörmland. 1998 tog Sparbanken Sörmland över fem kontor från Föreningssparbanken (en bank som från början var avsedd för lantbrukare) och Sörmlands Sparbank antog sin nuvarande form med kontor i Katrineholm, Flen, Vingåker, Nyköping och Oxelösund. I februari 2004 bytte vi namn till Sörmlands Sparbank.

Sörmlands Sparbank idag

Vi vill bidra till att människor förstår och kan utveckla sin ekonomi. Vi förklarar vad regelbundet sparande ger, erbjuder effektiva betallösningar och finns till hands vid de stora händelserna i livet. På samma sätt finns vi där för företagen, stora som små. Våra produkter och tjänster ska göra bankärendena så enkla och smidiga som möjligt, så att företagarna kan lägga energin på sina verksamheter. Och precis som för 200 år sedan stannar inte vårt uppdrag vid att bedriva bankverksamhet, vi ger också tillbaka till samhället vi verkar i.