Om du inte har råd att spara i goda tider – hur ska det då gå i sämre tider?

Precis som många andra företagare har du säkert tänkt att du borde sätta undan pengar för oförutsedda händelser. Men så kommer vardagen emellan, och gör att du inte går i mål med intentionen. Kanske tänker du också att du inte har råd att spara just nu, och att det är bättre att ha pengarna på företagskontot.

Trots att vi alla förstår att det är smart att sätta av pengar till en buffert kan det vara svårt att komma igång.

– Men, hur ska du då klara ut situationen när de dåliga tiderna väl kommer? Det är då den där sparreserven behövs, påpekar Damir Avdic.

Utdelning är trevligt, men då krävs att det finns pengar på kontot

Många företagare ser utdelningen som ett trevligt och skattemässigt gynnsamt tillskott till familjens ekonomi. Goda överskott i K10:an, och därmed goda bokföringsmässiga utrymmen till utdelning, innebär dock inte alltid att det praktiskt går att genomföra. Det måste också finnas likvida medel på kontot.

– Att sätta undan till framtida utdelningar kan vara ett klokt sätt att möjliggöra framtida utdelningar, tipsar Magnus Ekman, företagsrådgivare på Sörmlands Sparbank, och fortsätter:

– Det går inte att låna pengar till utdelning. En del väljer därför att under några år spara ett belopp i företaget i exempelvis en kapitalförsäkring. På det viset bygger du upp en reserv så att du kan unna dig en större utdelning några år senare, om företaget inte har behövt använda pengarna.

Logga in i internetbanken för att starta ett månadssparande eller ring oss på telefon 0771-350 350 så hjälper vi dig att komma igång!