– Det här är fantastiskt kul och den här gatufesten betyder väldigt mycket, säger Syrjeva Berberi, samordnare för Lyckliga gatorna som är festens arrangör.

I augusti arrangerades gatufesten i Katrineholm för åttonde året – men det var första gången den hölls i Nävertorp.

Skolorna har just dragit igång efter ett långt sommarlov och den varma luften bjuder in till picknick, lek och umgänge på de stora gräsytorna där både vuxna och barn har samlats. På scenen uppträder lokala förmågor och senare under kvällen väntas artisten Julia Lov. Flera föreningar anordnar prova på-aktiviteter som bågskytte och basket och kommunens Kulturskola ser till att den som vill kan prova att spela både fiol och keyboard.

Syrjeva Berberi räknar med flera tusen besökare.

– Det brukar komma någonstans mellan 1000 och 4000 besökare, beroende på väder. Det här är en viktig mötesplats där vi kan träffa barn och deras föräldrar tillsammans och ha roligt ihop allihopa. I vår vardagliga verksamhet träffar vi bara barn och unga, här får vi även träffa de vuxna, påpekar hon.

Abdul Kadir Hussein och dottern Safa, 4, är några av alla besökare.

– Jag har längtat ett helt år efter det här, alla jag känner kommer hit så det är väldigt kul. Det är verkligen en höjdpunkt på sommaren, säger han. 

Lyckliga Gatorna är en kommunal verksamhet med syfte att skapa en bra fritid för barn och unga. De jobbar dagligen med att ge barn i Katrineholm en känsla av delaktighet, goda relationer till vuxna och trygga platser att tillbringa tiden utanför skolan och erbjuder gratis aktiviteter under vardagarna och på lov- och studiedagar.