För en tid sedan kom hon i kontakt med Hand in Hand och såg möjligheterna till ett bättre liv. Hon var med och startade självhjälpsgruppen Positive Ability, som består av 15 kvinnor och 6 män – med olika roller utifrån kunskap och intresse. Gruppen började spara, fick utbildning och snart kunde de se skräp som en resurs, material för att skapa andra produkter.

”Vi var många som samlade skräp och bara sålde materialet vidare”, säger hon. ”Genom utbildningen från Hand in Hand har vi mobiliserat oss och lärt oss mer om entreprenörskap och ekonomi.”

 

I dag har hennes grupp kommit en bra bit på vägen med sin produktutveckling. Förutom handväskor producerar de nu sandaler med material från gamla däck, underkläder gjorda av tygrester och vaser från returglas. Gruppen väntas kunna utökas, både med medlemmar och nya produkter i framtiden.

Rhoda vann tillsammans med tre andra företagare en entreprenörskapstävling med fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Som en del av priset har hon fått möjlighet att resa till Sverige för att berätta sin historia och knyta nya kontakter. Hon berättar att hon är tacksam för hur Hand in Hand angriper de problem som hennes hemstad står inför.

”Att stärka självförtroendet hos barn och kvinnor är väldigt viktigt. De här urbana slumområdena har stora problem med fattigdom, kriminalitet och prostitution. Genom entreprenörskap kan vi skapa fler riktiga jobb, samtidigt som vi förbättrar miljön”