Hoppa till textinnehållet

Boende – vad kostar det att bo?

Ung glad kvinna öppnar bakluckan på en bil

Bostaden utgör en stor del av hushållets kostnader, både när man hyr och när man äger.

Att hyra

Hyr man sitt boende betalar man en hyra till den som äger fastigheten. I hyran ingår oftast avgift för uppvärmning och vatten.

I en hyresrätt har hyresvärden ansvaret för underhåll och renovering. Som hyresgäst har du ansvaret om det uppstår skador i lägenheten.

För mer information om att hyra sitt boende se Hyresnämndens hemsida.

Att äga

Äger man sitt boende så består bostadskostnaden i stället av ränta och amortering, om man har lånat pengar för att kunna köpa bostaden. Bor man i en bostadsrätt betalar man dessutom en avgift till bostadsrättsföreningen. Den avgiften ska täcka kostnad för uppvärmning, vatten och andra driftskostnader samt övriga utgifter som bostadsrättsföreningen har.

Bor man i ett eget hus betalar man för alla driftskostnader själv. Det kan löna sig att höra sig för mellan olika leverantörer av till exempel el för att på så sätt hålla nere kostnaderna. För småhus betalar man även en fastighetsavgift.

I en bostadsrätt ansvarar man för sitt eget boende interiört men större underhåll och renoveringar görs oftast av föreningen. Bor man i eget hus är ansvar för underhåll och renovering ens eget. Skatteavdrag (ROT-avdrag) kan göras för reparation och ombyggnad. För mer information om ROT, se Skatteverkets hemsida.

Läs mer om att köpa en egen bostad

Läs också

  • Flytta hemifrån

    Att flytta hemifrån är ett stort steg som ofta kräver god planering.

    Flytta hemifrån
  • Bo hemma

    Ungdomar som arbetar och fortfarande bor kvar hos sina föräldrar bör vanligtvis betala för sig hemma.

    Bo hemma