När du ska flytta hemifrån finns olika alternativ. Du kan hyra eller köpa egen lägenhet, hyra i andra hand eller bo tillsammans med andra. Du kan också försöka få ett studentrum.

Det kostar att flytta hemifrån. Om du behöver köpa nya möbler, husgeråd och andra inventarier får du räkna med att det kan kosta drygt 30 000 kr. Då är inte sådana saker som dator, musikanläggning eller tv medräknade.

Kostnaden för att bo själv än ofta högre än de flesta är beredda på. Den varierar såklart, men du får räkna med drygt 10 000 kr per månad till hyra, el, bredband, telefon, TV-licens, resor, mat, kläder, hygienartiklar med mera.

Den första bostaden

Vanligtvis blir den första egna bostaden en lägenhet, det vill säga en hyres- eller bostadsrätt, men det kan vara svårt att få tag på en lägenhet. Det lönar sig att planera i tid och undersöka olika alternativ.

Bostadsköer

Ställ dig i kö hos bostadsbolagen, den kommunala förmedlingen eller direkt hos olika värdar. Det kan också vara bra att börja spara till ett boende i tid.

Hyra i andra hand

Ta reda på om värden har rätt att hyra ut i andra hand och om hyran är skälig. Se till att få ett skriftligt andrahandskontrakt som är godkänt.

Bo med andra

Att bo med andra kan vara ett sätt att dela på kostnaderna. Men gör gärna en skriftlig överenskommelse om uppsägningstid, hur mycket var och en ska betala etc - även om ni är nära vänner.

Ungdomsbostäder

En del kommuner erbjuder ungdomar bostäder till särskilda villkor, men det är inte vanligt. Hör efter med bostadsbolagen i din kommun för att se vad de kan erbjuda. Du som är under 29 år kan få bostadsbidrag till ditt boende.

Köpa egen bostad

Att köpa en egen bostad är något av det roligaste och mest spännande vi gör här i livet. Samtidigt kan det hela upplevas som ganska snårigt, särskilt om det handlar om ditt allra första bostadsköp. Vi guidar dig i hur det fungerar.

Första boendet