Hoppa till textinnehållet

90-talister riskerar låg pension

Young people in a café.

Klarar du dig på drygt halva din lön? Det är nämligen vad många 90-talister riskerar få när det är dags för pension.
– Många unga riskerar ett bryskt uppvaknade, säger Madelén Falkenhäll på Swedbank.

Vi lever allt längre i Sverige. Snittåldern stiger år från år och 2060 beräknas 9000 svenskar få fira sin 100-årsdag – jämfört med 127 personer 1970. Att vi lever och är friska är ju positivt för individen men det innebär en utmaning för pensionssystemet. Samma summa pengar måste helt enkelt räcka längre.

Går man i pension idag kan de flesta räkna med att få ut ungefär 60-70 procent av sin slutlön. En person som är född på 90-talet kan däremot räkna med en lägre andel av sin slutlön i pension, inklusive tjänstepensionen.

– Det kan tyckas orättvist att 90-talisterna kan räkna med en lägre pension. Men den stora anledningen till den lägre pensionsnivån är att vi lever längre och pensionen ska fördelas ut på över en längre tid, säger Madelén Falkenhäll på Swedbank.

En annan faktor som kommer påverka ungas framtida ekonomi är den rådande bostadssituationen. 40-talisterna har ofta små eller obefintliga lån på sina bostäder, som dessutom ofta har stigit rejält i värde. Dagens unga har istället fått betala dyrt för att komma in på bostadsmarknaden.

– Dagens unga riskerar därför gå i pension med stora bostadslån. Så vill man bo kvar bör man tidigt börja fundera på att amortera ner sina skulder.

Logga in på dina sidor på pensionsmyndigheten.se eller minpension.se för att få en prognos över din pension, inklusive den allmänna pensionen, tjänstepension och delar av ditt eventuella privata pensionssparande.

– Om man inte är nöjd med hur det ser ut ska man inte sticka huvudet i sanden. Det finns saker som man kan göra för att påverka sin pension. Bland det viktigaste är att jobba på en arbetsplats som har tjänstepension och försöka jobba heltid.

Andra val som påverkar ungas kommande pension är hur länge de dröjer innan de ger sig in i arbetslivet. I dag beräknas nämligen pensionen på hela yrkeslivets lön – och inte som tidigare där de 15 bästa åren användes som grund för att beräkna pensionen. Därför kommer också din pensionsålder spela stor roll. Att vänta med pensionen ett par år gör stor skillnad.

– Så de första och sista åren i yrkeslivet får allt större betydelse. Börjar man jobba sent i livet kanske man måste räkna med att jobba kvar ett par år extra innan man tar ut pension.

Tips – så kan du påverka din pension

  1. Spara själv till din pension, börja så tidigt som möjligt och öka
    beloppet allt eftersom. Även mindre belopp kan göra skillnad på sikt.

  2. Jobba heltid om du kan, det kan göra stor skillnad eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för din pension.

  3. Försök att arbeta hos arbetsgivare som gör avsättning till din tjänstepension, den är en väldigt viktig del av din framtida pension.

  4. Om du kan, försök att jobba något eller några år efter 65 år, det kan påverka din pension avsevärt.

  5. Lever du med någon och det skiljer i inkomst och pensionsavsättningar kan ni välja att föra över pensionsrätter för premiepension eller kompensera varandra ekonomiskt genom sparande.
     

  6. Varje år skickas det orange kuvertet ut till dig som privatperson. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur mycket du hittills har tjänat in från staten. Håll själv koll på din pension genom att – minst en gång per år – gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos. Då ser du hur din pension kommer att bli. Ju tidigare du skaffar dig den informationen, ju längre tid har du på dig att själv påverka genom exempelvis eget sparande.