Hoppa till textinnehållet

Inspireras av vinnare i entreprenörstävling

Mätare för klimatavtryck, gulsotsdetektor, bakteriehämmande plåster, duschkräm i tablettform och odlad fisk. Det är några av idéerna som belönades i Swedbank rivstart 2018.

”Det finns en enorm entreprenörskraft i Sverige”, säger Jessica Wiman, projektledare för tävlingen.

Lönsamma affärsidéer som vill göra gott i samhället.
Det var utgångspunkten när en jury för andra året i rad utsåg vinnarna i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart i februari 2019
Tio affärsidéer belönades med upp till 500 000 kronor – och alla vinnarna fick dessutom ett skräddarsytt affärsutvecklingsprogram som hjälper bolaget att utvecklas till nästa nivå.

– Vi vill uppmuntra och belöna företagande som vill göra skillnad, och vinnarna visar en imponerande bredd och innovationskraft. Och det har varit fantastiskt fint att få möjlighet att hylla och belöna tio affärsidéer som både har kommersiell potential och en vilja att bidra till ett bättre samhälle, säger Jessica Wiman, projektledare för Swedbank rivstart.

Av 1 825 tävlande företag valdes tio ut som finalister. I stark konkurrens utsågs slutligen medtech-företaget Amferia som förstapristagare. På andraplats kom spannmålssajten SKIRA och på tredjeplats NOWA Drops. Här kan du läsa mer om deras företagsidéer.

Amferia
Har utvecklat ett plåster som förhindrar uppkomsten av infektioner i sår. Plåstret är aktivt mot alla typer av bakterier inklusive de som är resistenta mot antibiotika. Målet med plåstret är att bidra till att minska antalet infektioner generellt och även bidra till minskad användning av antibiotika.

Skira AB
Har utvecklat en sajt där lantbrukare kan köpa och sälja spannmål. Syftet med sajten är att ge både en ökad transparens och trygghet för lantbrukaren. De utvecklar också ett analysverktyg som kan användas av målgruppen för att planera och analysera spannmålsaffärer.

NOWA Drops
Utvecklar en tablett som omvandlar kranvatten till flytande tvål. Målet är att effektivisera transporten av flytande hushållsprodukter och därmed bidra till att minska utsläppen och reducera plastavfall från förpackningar.