Hoppa till textinnehållet

Idéer som belönats i entreprenörstävling

Drönare för transport av medicin, en app som vill minska matsvinn och ett slags mobilt vattenreningsverk. Det är några av idéerna som prisades i Swedbank Rivstart förra året.
”Det finns en enorm entreprenörskraft i Sverige”, säger Jessica Wiman, som var projektledare för tävlingen 2019.

Lönsamma affärsidéer som vill göra gott i samhället.
Det är premissen när Swedbanks jury nu för andra året i rad ska utse vinnarna i entreprenörstävlingen Swedbank Rivstart.
Tio affärsidéer kommer att belönas med upp till 500 000 kronor – och alla vinnare får dessutom ett skräddarsytt affärsutvecklingsprogram som hjälper bolaget att utvecklas till nästa nivå.

– Vi vill uppmuntra och belöna företagande som vill göra skillnad, och förra årets vinnare visar en imponerande bredd och innovationskraft. Nu ser vi fram emot att återigen få möjlighet att hylla och belöna tio affärsidéer som både har kommersiell potential och en vilja att bidra till ett bättre samhälle, säger Jesssica Wiman, som ansvarade för Swedbank Rivstart 2019.

Av över 4300 anmälda bidrag stod tio som vinnare när tävlingen avgjordes 2018. Här har vi listat ett urval av de tidigare vinnarna. 

Mitt Käk, Sofia Nordell
Varje år slängs flera ton mat i Sveriges skolor eftersom många elever inte äter upp. Det slöseriet ville Sofia Nordell få bort när hon lanserade appen Mitt Käk. Med den kan eleverna själva beställa maten – och den funkar! I de fem skolor som just nu använder tjänsten har matsvinnet gått ner, och närvaron i matsalarna gått upp.

Swedish Hydro Solutions, Anders Lindqvist
Som miljökonsult insåg Anders Lindqvist att vissa byggprojekt släppte ut förorenat vatten i omgivningen. Det fick honom och Jakob Sjöberg att vilja utveckla en metod för att separera föroreningar från vattnet. De kunde sedan bygga ett sorts mobilt vattenreningsverk. Och som Anders säger själv: ”Det är svårt att tänka sig något viktigare än rent vatten”.

Epishine, Emma Woxlin
Linköpings-företaget Epishine har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett effektivt sätt. Med flexibla solceller vill Epishine möjliggöra trådlös energiförsörjning till en rad vardagsprylar. Solcellerna har potential för att tillverkas i stor skala, vilket kan göra det möjligt för fler människor att ha råd att använda sig av elektricitet.

GLOBHE DRONES, Helena Samsioe
Hur många byar påverkades av jordbävningen? Behövs det mediciner till svårtillgängliga områden? Företaget GLOBHE DRONES erbjuder en tjänst som samlar in data, filmer och foton i områden med besvärlig infrastruktur, och som kan leverera medicinskt material.

Worldish, Naveen Sasidharan, Abhishek Jacob Chethikatt och Oskar Aagaard Fransson
När läkare och patienter inte förstår varandra kan det innebära problem. Därför har Worldish utvecklat översättningsverktyget Helen, som vill överbrygga språkbarriärer som kan uppstå inom vården. På så sätt kan patienterna snabbare få den vård de behöver – och arbetssituationen för vårdpersonalen förbättras.

Cellevate, Albin Jakobsson, Maximilian Ottosson
Bioteknologiföretaget Cellevate har utvecklat ett system som har potential att strömlinjeforma sättet läkemedel utvecklas på. Med hjälp av nanoteknologi vill de göra läkemedelsutvecklingen billigare och snabbare. Dessutom vill de bidra till färre djurförsök inom läkemedelsbranschen.