Nominering Kulturpriset 2020

Vem som helst kan nominera en person eller organisation till Sörmlands Sparbanks kulturpris. Skicka din nominering till kulturpris2020@sormlandssparbank.se senast den 31 augusti.

Personen eller organisationen som nomineras ska bo eller har bott eller verkat inom bankens verksamhetsområde, som omfattar kommunerna Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Vingåker. Inom varje kommun utser bankens lokala marknadsråd en person eller organisation som går vidare i nomineringen. Därefter utser sedan juryn i Sörmlands Sparbank en vinnare av Sörmlands Sparbanks kulturpris om 25 000 kronor och ett konstverk formgett av silversmeden Anna-Stina Åberg. Juryn i Sörmlands Sparbank består av bankens VD, chef samhällsengagemang och ordförande i Sörmlands Sparbanks konstförening. 

Vinnare 2019

2019 var det Kolhusteatern som tilldelades priset, med motiveringen: "Under mer än två decennier har amatörteaterföreningen, inrymd i det gamla järnbrukets kolhus, engagerat ett stort antal barn och ungdomar från trakten. Musikaler och musikteaterföreställningar drar fulla hus. Barn och ungdomar får under intensiva sommarlovsveckor uppleva gemenskap, meningsfull sysselsättning och möjlighet att utvecklas konstnärligt och vid sidan av scen. Kolhusteatern förenar människor över generationsgränserna och är en stor del i brukets och ortens nya identitet. En kulturgärning som heter duga!"

Vinnare 2018

Kulturpriset delades ut första gången sommaren 2018 till författaren Kerstin Ekman, som bland annat skrivit romansviten Kvinnorna och staden. Juryns motivering: ”För en författargärning som för alltid levandegjort Sörmlands historia och kvinnornas drivande roll i framväxten av Katrineholm. För en unik förmåga att skildra enskilda individers levnadsöden på ett sätt som slår an en sträng av identifikation och hågkomst hos var och en av oss.”