Vinnare 2020

2020 delades kulturpriset ut till Ewa Westin, regissör och skådespelare vid Teater Sörmland, med motiveringen: "Kultur för alla! Så skulle man med några få ord kunna sammanfatta denna persons kulturgärning. Som skådespelare, regissör och verksamhetsansvarig har årets pristagare under decennier gett oss musik och teater framför allt från Teater Sörmland i Nyköping. Med ett starkt intresse för en levande landsbygd och kultur även utanför stadskärnorna har hen dessutom fått liv i en hembygdsgård med högläsning, musik, teater och ett traditionsenligt midsommarfirande. Kultur för alla – oavsett ålder och oavsett var du bor! Det gångna året har varit utmanande på många sätt, men the show must go on. Tack för de smittskyddsäkrade gästabudsföreställningarna som för så många av oss varit räddningen detta tuffa kulturår. Sörmlands Sparbanks kulturpris 2020 går till en kulturkvinna av högsta rang - Ewa Westin, regissör och skådespelare vid Teater Sörmland!"

Vinnare 2019

2019 var det Kolhusteatern som tilldelades priset, med motiveringen: "Under mer än två decennier har amatörteaterföreningen, inrymd i det gamla järnbrukets kolhus, engagerat ett stort antal barn och ungdomar från trakten. Musikaler och musikteaterföreställningar drar fulla hus. Barn och ungdomar får under intensiva sommarlovsveckor uppleva gemenskap, meningsfull sysselsättning och möjlighet att utvecklas konstnärligt och vid sidan av scen. Kolhusteatern förenar människor över generationsgränserna och är en stor del i brukets och ortens nya identitet. En kulturgärning som heter duga!"

Vinnare 2018

Kulturpriset delades ut första gången sommaren 2018 till författaren Kerstin Ekman, som bland annat skrivit romansviten Kvinnorna och staden. Juryns motivering: ”För en författargärning som för alltid levandegjort Sörmlands historia och kvinnornas drivande roll i framväxten av Katrineholm. För en unik förmåga att skildra enskilda individers levnadsöden på ett sätt som slår an en sträng av identifikation och hågkomst hos var och en av oss.”