Tjänstepension är den delen av den framtida pensionen som betalas in av arbetsgivaren. Det finns två andra typer av pension – den allmänna pensionen som kommer från staten, och den delen som kommer från eget sparande.

– Tjänstepension kan man beskriva som uppskjuten lön egentligen. Det är en otroligt viktig del av den framtida pensionen, men många kanske inte tänker på den eller inte vet om man har tjänstepension eller inte, säger Birgitta Bäckman, pensionsrådgivare på Sörmlands Sparbank.

I takt med att vi blir äldre och äldre, och att pensionen därför måste räcka längre – är tjänstepensionen viktigare än någonsin, framhäver Birgitta Bäckman:

– Du måste ha koll på din tjänstepension redan det första året som du kommer ut i arbetslivet.

Tjänstepensionen styrs av kollektivavtalen och alla som arbetar inom företag med kollektivavtal har därmed tjänstepension, det gäller även alla som arbetar inom kommun, region eller statligt. Men hos privata företag som saknar kollektivavtal är det inte lika självklart.

– Om du inte vet om du har tjänstepension, fråga din arbetsgivare. Du kan också kolla på webbsidan minpension.se, där ser man allt som har betalats in tidigare, man ser en prognos inför framtiden och man kan börja bilda sig en uppfattning över hur ens situation ser ut.

Saknar man tjänstepension är det viktigt att veta om det så att man kan agera.

– Man kan fråga om man kan få det via sin arbetsgivare, eller så måste man vara medveten om att man saknar det – och då istället spara mer själv, säger Birgitta Bäckman.

Är man egenföretagare har man inte heller tjänstepension automatiskt, utan måste själv se till att man har försäkringar för pension och trygghet. Och förutom tjänstepensionen framhäver Birgitta Backman också vikten av eget sparande:

– Är man osäker på tjänstepension och behöver hjälp att lägga upp ett bra pensionssparande så är man välkommen in på banken, vi hjälper gärna till att se över just din situation!