Hoppa till huvudinnehåll
Tjej som läser bok

27 boktips för läsning under mörka vinterdagar

På Sörmlands Sparbank tycker vi att kunskap är viktigt. Därför stöttar vi projekt som stärker skolundervisningen mot kunskapsmålen med upplevelser av olika slag. De senaste fem åren har 27 166 barn i grundskolorna på våra fem orter deltagit i projekt där pedagoger sökt – och fått – medel från Sparbanken. Visst är det ganska fantastiskt!?

    Vi är dessutom extra stolta över att besluten om vilka projekt som ska beviljas fattas av vår kunskapskommitté, som består av pedagoger verksamma i vårt område.

    Det är en av dessa ledamöter som bjussar på den här härliga listan med läsning för barn och ungdomar. (Tack Ann!) Listan är sammanställd av pedagoger och bibliotekarier i Nyköpings kommun.

    Trevlig läsning, önskar vi på Sörmlands Sparbank!

Bilderböcker/ Högläsning 0-6 år

Furan av Lisen Adbåge

En lite läskig, men spännande bilderboksberättelse för de yngre. En familj köper mark och bygger ett nytt hus av träden som de avverkar på sin tomt. Mystiska saker börjar hända och snart förstår vi att allting inte står riktigt rätt till. Kan det vara så att furan skulle ha fått stå kvar på sin plats?

Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum

Tillvaron och förutsättningarna ser väldigt olika ut för de båda barngrupperna Vitvivan och Gullsippan. Allt styrs av Schäfen och den absolut viktigaste regeln är; ingen får någonsin gå utanför strecket. Vem får bestämma? Vad är rättvisa?

Bokstavshusen av Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer

En finurlig ABC-bok som inte bara har fylliga verser utan även fantastiska hus på varje sida utformade utifrån varje bokstavsform.

Faktaböcker

Sveriges historia: Från stenyxa till smartphone av Björn Höglund En spännande resa från den kyliga istiden, via vikingarnas krigståg till hur kvinnorna fick rösträtt 1919. Lär dig mer om runstenar, slott, uppfinningarna och mycket annat som är värt att känna till.

Dömda kvinnor: Förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg
16 olika kvinnors öden från olika tidpunkter i Sveriges historia och det de har gemensamt  är att de bröt mot lagar som fanns då. Boken visar hur brott, straff och samhälle förändras genom tiderna.

Nu bakar vi av Clara Lidström och Anna-Karin Nyberg
En ny, inspirerande och lekfull bakbok för alla barn som älskar att baka! Lustfyllt, smart och pedagogiskt till alla små bagare som vill sätta igång i köket och lyckas med söta bakverk på egen hand!

Kapitelböcker 6-9 år

Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse av Anders Sparring

Den femte och fristående boken om tjuv-familjen Knyckertz, känd från SVT:s julkalender 2021. Barnen drabbas av en uråldrig förbannelse som gör Kriminellen allt hederligare, medan hennes ärlige bror Ture blir mer tjuvaktig. De måste lösa gipskattens gåta för att bli som vanligt igen.

Man lever bara nio gånger av Anja Gatu 

Katter finns överallt, i staden, på landet, inomhus och utomhus. Tänk om de egentligen är spioner som övervakar platsen där de bor och ser till att lösa mysterier som korsar deras väg. Katten Samira Karlsson är nyinflyttad i kvarteret och blir nästan genast värvad till kattspion.

Magisk december av Katarina Genar

En adventsbok. Stellas bästa kompis Jack har flyttat till Kiruna och mamma och pappa är bara upptagna i bokhandeln hela tiden. I bokhandeln träffar hon hunden Teddy och matte Helmi. De lär känna varandra och Stella blir hembjuden till Helmi. Hon får en jordglob och råkar en dag försvinna i den. Hon träffar där en pojke, men när hon dras tillbaka till sin egen värld glömmer hon sin julstjärna. En stjärna hon sen ser hemma hos någon annan.

Julegrisen av J.K.Rowling

Jack älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. LG har alltid funnits där, genom hela hans barndom. En julafton händer något förfärligt - LG är försvunnen. Men julafton är en dag då mirakel kan ske, en dag då allting kan komma till liv - även gosedjur. Och Jacks nya gosedjur, Julegrisen (LG:s irriterande ersättare), har en djärv plan. Tillsammans ger de sig ut på en magisk resa, för att leta efter det förlorade gosedjuret, och för att rädda den bästa vän Jack någonsin haft.

Min bror Eli av Julia Blennermark

En berättelse om att vara modig, om att våga göra det som skrämmer en för att rädda någon man älskar. Det handlar också om att kliva ut från bakgrunden, att finna sin styrka och gå från att vara väpnare till att bli en riddare. Det här är en vacker äventyrsberättelse med stämningsfulla illustrationer för barn från fyra år.

Kapitelböcker 9–12år

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat, ALMA-pristagare 2021

När igelkotten Jefferson går för att klippa sig upptäcker han till sin fasa frisören död på golvet-mördad! Jefferson blir felaktigt misstänkt för brottet och måste fly. Som tur är får han hjälp av sin bästa vän, grisen Gilbert.  Tillsammans försöker de hitta den riktiga mördaren och rentvå Jefferson.

Hajpen av Emma Askling

Lea och hennes kompis Affe startar en skoltidning på nätet. De tänker att de ska skriva om det som händer på deras skola, men ingen ska få veta vem det är som ligger bakom. De börjar med att starta en hajp kring tidningen genom att sprida ryktet om att den kommer snart.

Tjuven på Highland Falcon av M.G Leonard och Sam Sedgman

Harrison får följa med sin morbror Nat på en resa med ångtåget Highland Falcon. Med på resan finna en brokig skara särskilt utvalda gäster. Ombord kliver även en prins och en prinsessa. Det som skulle bli en storslagen nöjesresa förändras i ett slag när en mycket värdefull ädelsten blir stulen. Hinner de hitta den skyldiga innan tåget når sin slutdestination?

Nattkorpen av Johan Rundberg

Augustprisvinnare. Sent 1800-tal möter vi Mika som bor på det Allmänna Barnhuset. Mika ser och registrerar det mesta runtomkring sig, men tillhör en av de osynliga. Hennes utsatthet förvandlas till en styrka när hon får hjälpa Valdemar Hoff som arbetar på polisen. En rad oförklarliga händelser tyder på att Nattkorpen åter börjat härja i staden.

Allt som inte syns av Katarina von Bredow

Joel ska börja 6:an och det betyder högstadiet och en ny skola. Men redan första dagen står det klart att ingenting kommer förändras. Mobbarna är kvar och värst av alla är Ester. En kväll när han är ute med sin hund ser han någon på en bänk i parken. Någon som är ledsen och blodig i ansiktet. Det är Ester. Hon får följa med Joel hem och en särskild vänskap uppstår där de båda kan dela med sig av sina hemligheter. Ester har en pappa som super och slåss, Joels mamma lämnade familjen och flyttade till Umeå med sin nya man och Joel har knappt sett henne sedan dess. I skolan fortsätter allt som vanligt, men i hemlighet kan Ester och Joel, mobbaren och den mobbade, dela allt det där som inte syns.

Den sista människan av Lee Bacon

Robotarna tog över planeten jorden och eliminerade människan. Inga människor = inga krig, ingen miljöförstöring, inga brott. Robotarna är effektiva och har ett tydligt syfte. Men en dag möter en ung robot en människoflicka. Hon verkar inte farlig och hon behöver hjälp.

Dagboken i ödehuset av Annika Billberg

Emma ska på sommarlov, men inte alls där hon tänkt sig. Istället har hon hamnat med mamma hemma hos mormor och morfar. Där träffar hon Carl-Fredrik och de börjar nysa i mysteriet med Sigrid som försvann för mer än 50 år sedan. De inser dock att Sigrids försvinnande inte är något vanligt försvinnande…

Poesi

En bro av Poesi i urval av Ann Boglind och Anna Nordlund

En poesisamling för alla åldrar med illustrationer som passar en yngre målgrupp. Läs poesi på egen hand eller tillsammans, läs tyst eller högt, bara läs och njut!

Ungdomsböcker 12–15 år

Mot toppen, Armand Duplantis av Andreas Palmaer

En grafisk roman om Armand Duplantis liv, hur han lekte stavhopp med en sopborste när han var liten, slog sitt första världsrekord och hur besviken han blev när OS 2020 ställdes in på grund av covid-.

En stark nolla av Sara Lövestam

Hur gör man om man är kär i en kille på skolan och det känns helt omöjligt att ta kontakt? Texas snor en snygg profilbild och skapar en falsk identitet. Han får jättefin kontakt med sin kärlek när de chattar på nätet, men när de ska träffas i verkligheten blir det så klart problem. En bok om identitet, mod och vänskap i den värld vi lever i idag.

Pojken som blev kvar av Set Mattsson

Danmark under andra världskriget och David ligger på sjukhus. Hans familj flyr till Sverige och lämnar David kvar. Han blir omhändertagen av en familj, men måste bygga upp ett nytt liv och hålla hemligt att han är jude. Vad innebär det att inte riktigt veta varför man blev lämnad och undra om man någonsin kommer ses igen?

Gömstället av Pam Smy

Billy kan inte vara hemma längre. Hans mammas nya man är både våldsam och kontrollerande. På kyrkogården möter Billy en man som tar sig an honom och tillsammans börjar de röja och göra fint runt gravstenarna som är helt igenvuxna. Men…varför ska de göra fint? Hur kan en sovsäck i en bunker på en kyrkogård kännas tryggare än ett hem?

Jobbiga tjejer av Bjärbo, Lindbäck & Ohlsson

På Frejaskolans högstadium är stämningen spänd. Dagen innan vårterminen ska börja inträffar en tragedi, gympasalen på skolan börjar brinna och snart är det bara aska kvar av den. Det tar inte lång tid innan ryktesspridningen på skolan och i samhället är i full gång. Kan branden ha varit anlagd? Och vem är det i så fall som velat tända eld på Frejaskolans idrottshall? Tilde, Eleni och Jasmine bestämmer sig för att ta reda på sanningen. Uppföljaren till Fula tjejer.

Ungdomsböcker 15 år+

Du är min Bobby Jean av Yrsa Walldén

Heddas mamma är sjuk i cancer och dör på  Heddas studentdag. Hedda behöver komma bort från verkligheten och ger sig ut på en roadtrip i bilen hon ärver och med mammas idol i högtalarna. En fin bok om sorghantering, verklighetsflykt, familj och vänskap.

Säkerhetsklass tre av Kerstin Loenberg

Säkerhetsklass tre är en dystopisk spänningsroman om en värld skrämmande nära vår egen.

Tidsfördriv av Mathilda Gunnarsson Rathsman

My ska dö om ett år. Precis som alla andra har hon vetat ända sedan hon var liten vilken dag hon ska dö på. För My kommer den dagen bara lite tidigare än för de flesta andra. Varje kväll, precis innan hon somnar, får My en syn. Så är det för alla, och synen visar det sista man kommer att se innan man dör. My ser ett par intensivt gröna ögon.

Boktrave